Wilgenschors in ‘fatburner’ heeft meer voordelen

Wilgenschors in ‘fatburner’ heeft meer voordelen

Wilgenschors is het meest aanwezige bestanddeel in XS Natural Thermo Energetic Fat burner. Het is de schors van een boom die vooral voorkomt in de Benelux. Deze gewone wilgensoort wordt al duizenden jaren gebruikt als natuurlijk medicijn voor zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking.

Tot eind 19e eeuw kauwt men op de schors om de salicine uit de bast, het levende deel, te persen. Dat die salicine de werkzame stof is, ontdekt een wetenschapper pas halverwege de 19e eeuw. Hij weet het in een chemische reactie tot een zuur te synthetiseren. Met dat zuur krijgt wilgenschors in 1899 een merknaam, Aspirine.

Wondermedicijn

Schrijvers die zich verdiepen in de geschiedenis van Aspirine noemen het een wondermedicijn. En dankbaar verwijzen ze daarbij ook naar wilgenschors. Die schors bevat niet alleen salicine, dat verwant is aan salicylzuur. Het heeft ook andere stoffen met gunstige effecten, zoals flavonoïden en polyfenolen.

Al tweehonderd jaar doen wetenschappers onderzoek naar de wilgenschors. De gunstige werking is dan al wel bekend, bijvoorbeeld ook bij reumatische pijn en spierpijn. Met moderne onderzoeksmethoden leggen onderzoekers de werking van het ‘wondermedicijn’ gedetailleerder vast.

Onze gewone wilg

Ze ontdekken dat niet elke wilg de geneeskrachtige werking heeft. De meeste echter wel. Daardoor is dit natuurgeneesmiddel terug te vinden in oude beschavingen in de gehele wereld. Sommige schorsen blijken daarbij aanvullende eigenschappen te bezitten. Maar alle wilgen met de geneeskrachtige werking staan bekend als ontstekingsremmend en pijn- en koortswerend.

De meest interessante, en daardoor bij onderzoek het meest gebruikt, is de gewone wilg. Die wilg wordt ook wel witte wilg genoemd en in het Latijn Salix Alba. En die komt dus vooral veel voor in onze omgeving.

Terug naar de natuur

De afgelopen jaren wenden steeds meer mensen zich tot natuurlijke medicijnen. Daardoor wordt ook meer onderzoek gedaan. Met name ook naar wilgenschors en -bast. Want bij de hernieuwde belangstelling voor natuurlijk willen veel mensen ook een extract van die schors gebruiken.

Ze beschouwen het als een veilig alternatief voor farmaceutische producten als Ibuprofen, Aspirine en dergelijke. Wilgenschors wordt dan ook gebruikt omdat het minder bijwerkingen heeft, zoals de maagkrampen van Aspirine. Vanwege de aanwezige salicine moet overigens ook wilgenschors met mate worden gebruikt. Het wordt afgeraden voor mensen die allergisch zijn voor salicylzuur, maagzweerpatiënten en voor jonge kinderen.

Vet verbranden

Voor we meer ingaan op de eigenschappen van wilgenschors, eerst even iets over vet verbranden. De effecten van met name witte wilgenschors houden lang aan. Daarom wordt het toegevoegd aan vetverbranders. Daarbij gaat het om de combinatie met caffeïne en enkele andere stoffen.

Bij de samenwerking met de thermogene ingrediënten zorgt wilgenschors ervoor dat de vet verliezende werking lang aanhoudt. En het vermogen om vetten te verbranden toeneemt.

Onderzoek

Er is vanaf de negentiger jaren van de vorige eeuw al veel onderzoek gedaan naar wilgenschors. Helaas zijn de resultaten daarvan niet altijd gelijkluidend. Dat komt soms door de gekozen onderzoeksmethode. Daarbij kan sprake zijn van een veel voorkomende responsbias.

Met name het door deelnemers geven van een sociaal wenselijk antwoord of een antwoord op basis van vooringenomenheid. Het gebruik door onderzoekers van niet dezelfde wilgenschors levert ook tegenstrijdige resultaten op.

Overeenkomstige conclusie

Toch is wel een overeenkomende conclusie te geven. Wilgenschors is zoals sommigen het noemen een ‘wondermedicijn’. Diverse gerandomiseerde, placebogecontroleerde onderzoeken tonen de geneeskrachtige werkzaamheid aan van, met name, de gewone witte wilgenschors. De daarbij vrijwel altijd gebruikte dosis is 240 mg per dag.

De voordelen zijn dan de eigenschappen die we al noemden. Wilgenschors is vooral pijnstillend en ontstekingsremmend. Enkele onderzoekers noemen bovendien de omgeving van andere stoffen, die zouden zorgen voor een ‘entourage-effect’, dat bijvoorbeeld aspirine en veel andere farmacologische producten niet hebben.

Historie en wilgen

Het is beslist leuk een uitstapje te maken naar de geschiedenis van onderzoek rondom wilgenschors. Dan zie je bijvoorbeeld dat onderzoekers in Engeland rond 1880 ontdekken dat hun witte wilgenschors minder goed werkt dan die uit Amerika en Duitsland. Later blijkt dit te komen doordat die bomen bij een chemische fabriek staan.

Verder onderzoek toont in die tijd dan al aan dat de genoemde Salix Alba het best werkt, evenals Salix Purpurea en Salix Caprea. Modern onderzoek bevestigt die goede werking bij meer van de ruim 400 wilgensoorten.

In een ver verleden blijken onze voorouders al onderscheid te maken in de geneeskrachtige wilg en bijvoorbeeld een wilg die meer geschikt is voor veevoer. De wilg kan bovendien gemakkelijk worden gekruist, bijvoorbeeld tot een sierwilg waartoe de treurwilg wordt gerekend.

Wilgenschors, een veelzijdige vet verbrander

Het mag duidelijk zijn dat de volop aanwezige wilgenschors in XS Natural Thermo Energetic Fat burner een veelzijdig product is. Het doet meer dan vet verbranden. Dankzij de wilgenschors kun je het bijvoorbeeld ook als alternatieve pijnstiller inzetten.

Aanvullende informatie

Volgens sommige onderzoeken zou wilgenschors ook preventief werken tegen hartkwalen en beroertes (aandoening waarbij de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt onderbroken). Maar wilgenschors kan bij mensen met specifieke aandoeningen ook de kans op bloedingen verhogen. Daarom moeten zij altijd een arts raadplegen.

De maximale dosering is 400 mg per dag. Daar moeten mensen op letten die bijvoorbeeld ook thee drinken met wilgenschors.

In de jaren tachtig deed de Russische bioloog Alexander Andreev onderzoek naar de moerassneeuwhoen, die in het Engels Willow Ptarmigan wordt genoemd. Deze vogel voedt zich met alles van de wilg, omdat die heel voedzaam is. In de zomer de ‘katjes’ en de winter met de schors.

Enkele bronnen:

Hoofdstuk 4 ‘Interactions with Drugs and Dietary Supplements Used’ van Melanie Jordan uit het boek ‘Drugs discovery’ (medicijn ontekking) uit 2012 (pdf)

Het boek ‘Herbal Medicinal Products in the treatment of Osteoarthritis’ van Maksimovic en Samardzic uit 2018.

Onderzoek ‘Potential of Traditional Medicinal Plants for Treating Obesity’ uit 2012 van Kazemipoor en anderen (pdf).

‘Natural anti-inflammatory agents for pain’ van Maroon ea uit 2010 (pdf).

‘Pharmacokinetics of salicin after oral administration of a standardised willow bark extract’ van Schmid en anderen, uit 2001 (pdf).

Van Chrubasik en anderen ‘Treatment of Low Back Pain with White Willow Bark’ uit 2001 (pdf)

Geef een antwoord

Disclaimer
De informatie op deze site kan niet als medisch advies worden beschouwd. Doe voor medisch advies navraag bij een (huis)arts. Deze site heeft uitsluitend voedingssupplementen.

De waardering van www.softmedicine.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 6 reviews.