Voedingssupplementen

Voedingssupplementen bieden een aanvulling bij een levensstijl. Meestal dienen ze een specifiek doel, zoals valeriaan, dat bekend staat om zijn rustgevende werking. Ze kunnen echter ook een echte aanvulling zijn op voeding, zoals extra vitamines en mineralen.

De werkzame stof van een supplement is meestal een voedingsstof. Die kunnen overal vandaan komen. Ze worden verkregen uit plantenextracten, dierlijke producten, door fermentatie, in laboratoria of ze zijn een combinatie van meerdere bronnen. De aanbiedingsvorm is ook divers, zoals pilvorm, capsule, tablet of vloeistof.

Schemergebied

Van veel voedingssupplementen is aangetoond dat ze belangrijk zijn voor een gezond leven. Het betreft vitamines, mineralen, vezels, aminozuren en dergelijke. Het supplement is dan een aanvulling op de uit een gewone maaltijd verkregen voedingsstoffen.

Er zijn echter ook supplementen die een gunstige invloed hebben op het lichaam of lichaamsfuncties, zonder verwijzing naar een bepaalde ziekte. Die gunstige werking kan in wetenschappelijke onderzoeken zijn aangetoond of juist ontkracht. Hun positieve werking is echter niet officieel vastgesteld. Deze supplementen bevinden zich in een schemergebied tussen voedingsproduct en geneesmiddel.

Veilig

Supplementen vallen in Europese landen onder de warenwet. Controle op de producten wordt uitgevoerd door de landelijke voedsel- en warenautoriteit. De eisen zijn daarbij minder streng dan bij geneesmiddelen. Het is daarom raadzaam de verpakking goed te lezen. De samenstelling van eenzelfde supplement kan per producent namelijk verschillen, in bijvoorbeeld hoeveelheid werkzame stof, oplosmiddel en gebruikte aanbiedingsvorm.

Vrijwel alle voedingssupplementen zijn veilig te gebruiken, zelfs bij inname van grote hoeveelheden. Bij de ervaren effecten kunnen wel meerdere zaken een rol spelen. Zo zijn er supplementen die onder invloed van medicijngebruik niet of slecht worden opgenomen door het lichaam. En er zijn supplementen die op een specifieke wijze reageren op andere aanwezige stoffen, zoals medicijnen, zelfzorg medicijnen of supplementen.

Ervaring

De meeste mensen zullen echter de verwachte effecten ervaren. Soms heel duidelijk, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van ginseng of valeriaan. En soms minder duidelijk, zoals bij het gebruik van aanvullende vitaminen of mineralen.

De ervaring kan ook per persoon verschillen. Dit komt deels door levensstijl en -ritme. Het is daarom in veel gevallen goed een eigen, persoonlijk gebruik te vinden. Dat geldt met name voor supplementen die een gunstige invloed beogen op lichaam of lichaamsfuncties. Bij de een werkt direct na het eten goed, voor een ander is een uur erna of direct na het wakker worden een prettig moment.

Vanzelfsprekend hangt het ook af van het betreffende supplement. Wie een kalmerend product wil gebruiken voor een examen, zal dat niet uren van te voren moeten innnemen omdat de werking dan bij het examen al veel minder is. En supplementen die de stofwisseling bevorderen neem je vanzelfsprekend direct of kort na het eten.

Aanvullende informatie

  • Een gunstige invloed op het lichaam of lichaamsfuncties, zonder verwijzing naar een bepaalde ziekte, wordt ook wel een fysiologisch effect genoemd
  • Vrijwel alle hier bedoelde supplementen worden voedingssupplementen genoemd. Terwijl ze niet per se een aanvulling zijn op voeding, zoals bijvoorbeeld wortelolie en valeriaan
  • Kevin Murphy en zijn team deden in 2009 onderzoek naar de werking van valeriaan. Hun conclusie was dat de valeriaanwortel een alternatief kan zijn bij de behandeling van slaapproblemen en angst (pdf)
  • In de veertiger jaren van de vorige eeuw meldden onderzoekers al de antioxiderende werking van wortelolie, bijv. Erich Heftmann. Philip Simon van de Universiteit van Wisconsin deed rond 1995 veel onderzoek naar de effecten van wortels, wortelolie en caroteen op pigment, als supplement en meer. Hij publiceerde zijn resultaten op HortScience. Een andere onderzoeker, Mills, keek met zijn team naar vitamine A uit rode wortels (pdf).
  • Heba Abdou en zijn collega’s deden onderzoek naar de effecten van olie van de tarwekiem bij zwangerschap. Ze keken daarbij vooral naar het effect bij blootstelling aan bepaalde giftige stoffen, zoals cadmiumchloride in verf (pdf).

Referenties van onze klanten

Gigi Hadid gebruikt CBD olie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Voornaam + Achternaam

Gouverneur DeSantis van Flordia

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Voornaam + Achternaam

Disclaimer
De informatie op deze site kan niet als medisch advies worden beschouwd. Doe voor medisch advies navraag bij een (huis)arts. Deze site heeft uitsluitend voedingssupplementen.

De waardering van www.softmedicine.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 3 reviews.