Hop en Variaan, meer dan rust en slapen

Hop en Valeriaan zijn bekende plantextracten om beter te slapen. Dat is al eeuwen bekend. Het is ook een combinatie die voor examens en bijvoorbeeld openbare spreekbeurten en presentaties rust brengt. Maar er zijn meer voordelen of toepassingen.

Vrouwen kunnen het bijvoorbeeld goed gebruiken tijdens de menopauze. Ok, mannen ook. Want ook zij komen vanaf hun veertigste in zo’n overgangsfase, de penopauze. Die pauze is wat minder heftig, maar komt met vergelijkbare verschijnselen.

Menopauze

De menopauze kenmerkt zich door diverse psychosomatische en vasomotorische (bloedvaten) symptomen. Die doen zich voor in allerlei vormen, zoals een plotselinge golf van hitte door het lichaam, onverwachte transpiratie aanvallen, nachtelijk zweten en meer.

Bij ongeveer driekwart van alle vrouwen is de menopauze een extreme periode, die soms wel tien jaar kan duren. Ze krijgen te maken met hitte-aanvallen, koude rillingen, angst, hoofdpijn, misselijkheid, hartkloppingen en krampen. De overgang, zoals het ook wel wordt genoemd, is een uitputting van het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Dat is echter niet de enige oorzaak. Die ligt namelijk ook bij een verandering in de thermoregulatie. Dat systeem zorgt ervoor dat het lichaam de ideale lichaamstemperatuur behoudt. Organen die betrokken zijn bij de thermoregulatie vernauwen door verhoging van het sympathisch activeringscentrum.

Dat is het deel van het zenuwstelsel dat reageert op gevaar. Het brengt het lichaam in staat van paraatheid. In feite is het een stressreactie waarbij het overlevingsmechanisme wordt geactiveerd.

Oude remedies

De mate van klachten bij de menopauze verschilt per persoon. Lange tijd waren de enige remedies verandering van levensstijl, aanpassen van dieet, veranderen van levensstijl en dieet of medicijnen om de thermoregulatie te beïnvloeden.

Bij heel ernstige klachten wordt soms een hormoontherapie gegeven. Maar dat geeft risico op hart- en longproblemen en borstkanker. Zo’n therapie moet daarom onder grote controle gebeuren, om die bijwerkingen te voorkomen.

Hop en Valeriaan

Door de gunstige werking van plantextracten zijn meerdere wetenschappers gaan kijken naar mogelijkheden bij de menopauze. Daarbij namen ze in hun onderzoeken ook hop en valeriaan. En dat bleek een gouden combinatie. Vanaf 2014 verschijnen steeds meer verslagen waaruit de gunstige werking van hop en valeriaan blijkt, voor onder andere de menopauze.

Hop en valeriaan blijken daarbij tot vermindering van klachten te leiden. Het is een verhaal van binding aan receptoren, eiwitten die specifieke cellen activeren of juist remmen. Hop en valeriaan binden zich aan receptoren die een belangrijke functie hebben in het centrale zenuwstelsel. Daar hebben ze vooral een remmende werking op de aanmaak van neurotransmitters die de klachten veroorzaken.

Onderzoek

Interessanter dan het biochemische verhaal is te kijken naar de resultaten bij praktische onderzoeken met hop en valeriaan. Daar blijken deze twee plantextracten tot positieve resultaten te leiden.

Bijvoorbeeld in 2019 analyseerden drie Indiase wetenschappers onderzoeken naar de menopauze met hop en valeriaan. Ze wilden met een fyto-oplossing (plant-oplossing) vooral de nadelige effecten van andere remedies voorkomen. Hop en valeriaan hebben immers geen bijwerkingen.

Terwijl beide wel bekend staan om hun remmen van ontstekingen, verminderen van angst en tegengaan van spierkrampen. Valeriaan is bovendien een uitstekend middel gebleken bij de behandeling van duizeligheid en slapeloosheid.

Onderzoeksresultaten

De meeste onderzoeken vonden plaats met twee groepen vrouwen. Daarvan kreeg een groep de extracten en vormden de andere deelnemers een placebogroep. Die laatste groep kreeg dan bijvoorbeeld water met een kleur- en/of smaakstof.

In alle gevallen verminderde de klachten die vrouwen ondervonden bij de menopauze enorm. Terwijl bij de placebogroep, wellicht vanzelfsprekend, de klachten gelijk bleven. Het gebruik van hop en valeriaan verminderde opvliegers, de verzamelnaam voor de aanvallen van verhitting en transpireren. Sommige vrouwen hadden geen hoofdpijn meer, bij andere vrouwen verdwenen of verminderde hun specifieke klachten.

Er ook meerdere bijkomende voordelen gemeld. Bijvoorbeeld het terugkomen van libido. Tijdens de menopauze neemt het libido vaak af. Vrouwen kunnen ook last krijgen van vaginale dyspareunie (pijnen in vagina en onderbuik). Bij de hop en valeriaan therapie verdwenen deze pijnen bij veel vrouwen. Door de afname van pijn en het terugkomen van libido nam hun interesse in seks weer toe.

Toekomst

Hop en Valeriaan doen dus meer dan bijdragen aan een betere slaap en geven van rust. Ze helpen ook bij de menopauze. Bij de onderzoeken komen ook mogelijke andere voordelen van hop en valeriaan naar voren. Daarbij houden we het voorlopig bij een belofte voor de toekomst.

 Aanvullende informatie:

Mannen maken ook een overgang door, die penopauze wordt genoemd. De klachten zijn daarbij minder heftig dan bij vrouwen. Toch (her)kennen veel mannen vooral ook de symptomen van de opvliegers, zoals plotselinge hitte-ervaring door het gehele lichaam en een onbestemde aanval van transpireren. Hop en valeriaan kan hierbij ook voor mannen een remedie zijn.

Onderzoek naar hop en valeriaan wordt al langere tijd uitgevoerd. De afgelopen jaren is die geïntensiveerd, mede door de groei aan belangstelling voor plantextracten. Enkele bronnen:

Krampstillend effecten van valeriaan-verbindingen, een onderzoek uit 1982 van Hazelhoff en collega’s.

Botanische en voedingssupplementen voor stemming en angst bij vrouwen in de menopauze, uit 2007 door Geller en Studee

De effecten van valeriaanwortel op opvliegers bij menopauzale vrouwen, uit 2013 door Mirabi en Faraz.

Het effect van Hop (Humulus lupulus L.) op vroege menopauzeklachten en opvliegers, uit 2016 door Aghamiri en collega’s.

Combinatietherapie om de neuronale oorsprong van menopauzeklachten aan te pakken, uit 2019 van Dutta en collega’s

Geef een antwoord

Disclaimer
De informatie op deze site kan niet als medisch advies worden beschouwd. Doe voor medisch advies navraag bij een (huis)arts. Deze site heeft uitsluitend voedingssupplementen.

De waardering van www.softmedicine.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 6 reviews.